zondag 22 februari 2015

Wedstrijdbier

Nou jongens, de Gin Weizen van de vorige blog was geen succes. Geen koolzuur. Geen wedstrijdbier. Na de teleurstelling kwamen gelukkig al snel de lichtpuntjes bovendrijven: De smaak is wel goed en we weten wat er mis is gegaan. We hebben te weinig suiker gebruikt bij het bottelen.

Omdat we meedoen aan de bierwedstrijd van Brouwland moesten we opschieten met ons recept verbeteren en aanpassen. Dus gister hebben we met z'n zevenen weer keihard staan brouwen in de keuken van Tes. Lekker druk, maar daardoor ging alles supersnel.

We zijn vorige week op brouwcursus geweest in Utrecht, die kreeg je gratis bij de inschrijving van de wedstrijd. Poeh het was weer alsof we in de collegebanken zaten. Een echte Belgische brouwer kwam vertellen hoe het allemaal werkt. Met termen als "deftige tapijtjes" (schuimkraag) wist hij 2,5 uur vol te kletsen, onafgebroken, zeer serieus en voor Tes en mij bijna niet vol te houden. Maar we hebben toch weer bij geleerd:

  • Lageren is het proberen waard: door het bier na een week op lage temperatuur te zetten ga je autolyse tegen (dode gistcellen die op de bodem gaan ontbinden) en dat geeft een helderder bier en minder droesem in de fles
  • Langer maischen op 62 graden geeft een droger bier
  • Van jeneverbessen kan je wel 3-5 gram per 10 liter gebruiken (wij hadden de vorige keer 2 gram...)

Ook werden we geïnspireerd om een nieuwe biergadget te kopen: een filterkuip. Daardoor hoef je niet meer met kookzakken in de weer maar kan je al je mout gewoon in de pan storten, daarna veel roeren en dan voor het koelen de mout eruit filteren. Dit was een groot succes. We werden erg blij van het koken en roeren met het mout (de granen) all over the place, dit leek ook veel meer op het pannenkoekenbeslag waar we vaak over hebben gehoord. Mooi!

Spiksplinternieuwe filterkuip



Toen het (heldere) bier lekker stond te pruttelen, hebben we van de overgebleven mout koekjes gebakken. En die zijn in ieder geval gelukt. Nu het bier nog! Half april moeten we een heel krat inleveren voor de biercompetitie. De prijs als jouw bier het lekkerst wordt bevonden: 500 liter van je eigen bier en verkoop in Belgische supermarkten. De naam is trouwens gewijzigd naar Das Gin Weizen, en hier ging een flinke brainstormsessie aan vooraf. Omdat we verschillende kruiden in ons bier stoppen mag het geen Weizen heten (vanwege het Reinheitsgebot) dus is het 'geen Weizen', op z'n achterhoeks: 'das gin Weizen'. Dus...






Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten