zondag 11 januari 2015

Gin Weizen

Het is een tijdje geleden maar: nieuw jaar, nieuwe bierbrouwsels! Ondertussen hebben we nog een Tripel gebrouwen en die is lekker. YEAH! Eindelijk tijd voor Tes om onze hobby met haar collega's te delen, ze mogen eindelijk proeven!

Gister hebben we weer gebrouwen met de boys uit Delft en Eindhoven (en 1 uit Amsterdam ondertussen). Dat was weer een groot feest waar veel geëxperimenteerd is en veel bij geproefd is. De Saison van de vorige blog is ook gelukt! Een beetje te droog misschien maar toch wel echt een lekker biertje! Dus om 12 uur werd er al geproost op ons succes en de geweldige brouwdag die ons te wachten stond.

12:00 uur Gin en bier om te proeven
Het recept: Een weizen met zelf toegevoegde ingrediënten. Weizen is een tarwebier, met minstens 55% tarwemout. Dus wij hadden 3 kilo tarwe en 2 kilo pilsmout. Volgens het recept van Niko precies goed voor zo'n 20 liter bier. Het hoofdingrediënt dat de smaak van gin maakt zijn jeneverbessen dus die hebben we gebruikt om het een echt Ginbiertje te laten worden.


Jeneverbessen 
Echter....
Na 1 uur schroten, koffie, stroopwafels, gin, bier, lunch en 1,5 uur maischen bleek de SG waarde veel te laag. Oftewel: te weinig body in het bier om de gistcellen straks genoeg te eten te geven. Tes bleef roepen: "Dit ziet er net zo uit als bij ons vorige witbier dat uiteindelijk naar Spa Rood smaakte!" "Het moet veel meer op pannenkoekenbeslag lijken!" Ook de boys waren bezorgd over deze matige score op de hydrometer (SG meter). Voor meer info over de SG meter: klik hier 

schroten
bier uit kookzak draaien
Dus wat was het briljante plan na enig overleg: Meer mout schroten, in een andere verhouding maischen (veel minder water) en dat erbij gieten. Ondertussen de oude pan vast aan de kook brengen met de hop en ondertussen ook nog een derde pan op het fornuis die het overgebleven vocht uit de kookzak inkookt. Fantastisch! En ik maar bijschrijven in de bierbijbel zodat we dit biertje straks nog wel na kunnen maken. Het wordt namelijk onze inzending voor de brouwcompetitie in België in April. Jaja, onder de naam Blond en Stout hebben we ons ingeschreven voor de wedstrijd van Brouwland, je kan 500 liter van je eigen bier winnen! Dan gaan we in 1 keer pro.

3 pannen tegelijk

creatief anti aanbak beleid
Nou het briljante plannetje lijkt te werken, de SG waarde schoot omhoog! Eigenlijk iets te hoog, maar swah, dat zijn we wel gewend. Sinds vandaag pruttelen 2 emmers er lekker op los.

Om dit recept te vervolmaken hebben we het bier, na het kookproces, verdeeld in 2 emmers. We gaan namelijk voor het eerst in onze brouwcarriere 'dry-hoppen'. Wat betekent dat we aan 1 van de emmers nog wat hop en jeneverbessen toe voegen tijdens het gisten in de emmer. Grotere kans op bacteriën maar ook grotere kans op meer smaak. Living on the egde :)

Links met dry-hop, rechts zonder

We keep you posted!


1 opmerking:

  1. Haha dat ziet er geweldig uit! En heerlijk die hulp van de Delftse en Eindhovense boys! Yeh op naar de Belgen! Blond en Stout wat wil een mens nog meer?! kus mam XXX :-)

    BeantwoordenVerwijderen