woensdag 15 januari 2014

Koning's Bock

De tripel was een groot succes! Na 1 keer ontploffen, de tweede keer in een emmer gegist en gebotteld, hebben we het na 10 dagen op fles gisten gekoeld en geproefd: Jammie!
Ik was een beetje nerveus om het te proeven maar dat was nergens voor nodig, het was echt heel lekker :)

Nu op naar het derde brouwavontuur, een klein stapje terug omdat ik voor kerst een leuk bierpakket van mijn schoonouders heb gekregen: Koning's Bock!



Dit is een pakket wat lijkt op de kit van de eerste keer brouwen. Alle ingrediƫnten zitten in de juiste hoeveelheid en verhoudingen in het pakket. Enige wat ik moest doen was het brouwen (hierin verschilt het van blik)

Als extra research zijn we nog op rondleiding geweest bij brouwerij de Prael, midden op de wallen, een hele leuke kleine brouwerij. Je kan daar 1000 liter laten brouwen van je eigen recept! Zeker een toekomstdroom... Samen met Tes kwamen er al fantastische biernamen aan het bedenken voor ons eigen biermerk :)
 

De vorige batch was met succes opgedronken op mijn verjaardag, dus vandaag weer met Tes begonnen met brouwen. Dezelfde fout als bij het allereerste bier gemaakt: Het zakje met hele granen niet uit zijn verpakking gehaald en gewoon zo in het bier gedaan. Half uur voor niks op precies 68 graden laten staan. Daarna pakten we het uit en bleek dus dat we het al meteen uit hadden moeten pakken. Dus nog een keer 15 minuten op 68 graden gehouden in de pan.

Moutmix ongeschroot

Toen het moutextract erbij en de eerste hop (er staat helaas niet bij welke hop, alleen 'bitterhop'). Na 45 minuten de tweede hop ('aromahop') erbij en iets nieuws: Candy Syrup, in plaats van suiker/honing, vloeibare suikersiroop. Het gaat vrij soepel: We hebben nog niks laten vallen!

Candy Syrup
Hydrometer

Nu alles in de emmer zit hebben we de eerste meting gedaan, na de uitleg van die hydrometer door een hilarische biergoeroe op YouTube. Onze eerste meting klopt, 1.045 soortelijk gewicht, wat betekent dat er ongeveer 5% alcohol in gaat zitten straks.

Nu staat het af te koelen, dan gaat de gist erbij en gaat het hopelijk weer lekker hard borrelen!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten